<style>.lazy{display:none}</style>Dry Needling - Pro/Aktiv. Haacht || Kinesitherapie - Osteopathie - Sport

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt om deze op die manier snel en langdurig te ontspannen.

Dry needling vs. acupunctuur

In beide therapieën worden punten aangeprikt met eenzelfde type naald. Acupunctuur baseert zich echter op de principes van de klassieke Chinese geneeskunde. Dry needling baseert zich op de Westerse geneeskunde en richt zich op het ontspannen van zogenaamde ‘triggerpoints’ in de spieren.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier. Het uit zich doorgaans in een lokale drukpijn, gecombineerd met een typische uitstraling.
Deze ‘spierknopen’ kunnen op diverse manieren ontstaan:

Hoe voelt de behandeling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel.
Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u makkelijker  bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan. Dat is echter meestal van korte duur.

Is dry needling veilig?

Myofasciale therapie staat bekend als een uiterst veilige behandeling. Een recent onderzoek toont aan dat een beperkt aantal behandelingen een lichte blauwe plek of pijn tijdens het prikken kunnen veroorzaken. Ernstige complicaties zijn uiterst zeldzaam.
Als erkend lid van de beroepsorganisatie myofasciale therapie (BMST) volgde Jochen de volledige tweejarige opleiding en volgt hij op regelmatige basis bijscholingen.

Het myofasciaal pijn syndroom (triggerpoints) is een van de diagnoses die het meest over het hoofd wordt gezien bij aanhoudende pijnklachten. Meer dan 85% van de patiënten met deze klachten hebben onderliggende triggerpoints als een directe of ondersteunende oorzaak van het probleem

Bloed of plasma geven na dry needling door een erkend therapeut is geen enkel probleem. Vergeet zeker uw attest niet te vragen!